Tryck för norsk version
2023
varmvattenberedare i pumpehuset for att förenkla arbete med rensnläggningen
2022
Rinsanläggning monterad i pumphuset för bättre vandkvalité
2021
Stupbräda monterad på badbryggan
2020
2 nya badbryggor monterad
2019
Flytting av robotklippare - nytt och kraftigare kabeluppsätt
2018
Inkoppling til kommunalt avloppsnät för alla fastighetsägare
2017
En hjärtstartare att användas vid behov köptes in. Den finns monterad i pumphuset. En genomgång hur den fungerar hölls i juni. Nu finns tre markerade leder upp och ned til bergstoppen, en grön, en rör och en blå
2016
Belysning har monterats på postlådestativet och en gatlampa har övertagits av föreningen
2015
Alla postlådor flyttades från Näsvägen in på vårt område, ett nytt stativ med likadana postlåder påmonterade. Nya vägskyltar blev oppsatta och vi ble medlemmar i Grannsamverkan mot brott
2014
Dikene runt vårt store gemensamma område blev färdiga och igjenfyllda för att underlätta gräsklippningen. Det blir sådd till våren.
Ett mycket trevligt grillhus byggdes på strandområdet, där man kan tilbringa sköna sommerkvällar
2013
Den första robotgräsklipparen köptes in för det stora gemensamhetsområdet runt lekplatsen. Arbetet påbörjades med att fylla igen dikena runt det stora gemensamma området, så att robotklipparen kan hålla området fint ända fram till vägarna, vilket betyder enklare underhåll. Årsmötet beslutade att vi ska låta uteliggarna på båtbryggan ligga kvar i vattnet i vinter, därför inköptes två nya ispropellrar för att hålla den mesta isen borta.
2012
Nytt grus kördes ut på alla vägarna i vårt område. Sjösättningsrampen för småbåtar renoverades med ny betong. Belysning sattes upp vid informationstavlan. Den första utgåvan av en egen hemsida blev klar: www.vasternas-sf.se
2011
Den gamla badbryggan renoverades och placerades längst ut på änden av båtbryggan med badstege och sittbänk. En ny badflotte av aluminium köptes in och blev utlagd. Boulebanan uppgraderades och en bouleturnering för alla arrangerades med final på sommarfestdagen.
2010
Lekplatsen och området runt den dränerades, så att där är torrt och fint idag. På det stora gemensamma området på höger sida av backen lade flera personer ner mycket arbete för att få en stor bollplan. Ett nyhetsbrev för uppsummering av det som skett och ska ske i föreningen startades. Längst in på Näshamnsvägen gjordes stora ändringar och uppröjning av det gemensamma området för att minska behovet av underhåll i framtiden. En ispropeller köptes in för att hålla det isfritt runt gångbryggan, som förstördes av isen under vintern. Ström ut till bryggan installerades. Alla rören i pumphuset byttes ut och vattentrycket ökades.
2009
Lekplatsen förbättrades med rutschbana/lekstativ och sandlåda för de små. Lampor sattes upp längs vägen ner till båtbryggan.
2008
Motorsåg, nytt partytält och flera picknickbord anskaffades. Den västra avloppsanläggningen renoverades. Arbetet följdes upp och godkändes av Tanums kommun, som nu gör årlig kontroll av hela vårt vatten- och avloppssystem. På västra sidan av Alnäsvägen gjordes ett grundligt arbete för att minska framtida behov av underhåll; nu en gräsplan som enkelt kan klippas. Efter att vår ”vaktmästare” flyttat fick vi anlita en extern, tidigare boende, till att klippa gräsplaner och hålla de gemensamma områdena i ordning samt underhålla och sköta våra maskiner och redskap.
2007
Ett avtal upprättades med Tanum om kommunal snöplogning. Vatten drogs till”festplatsen” och vattenpost installerades.
2006
Nya ordningsregler togs fram och lämnades till alla fastighetsägare. Ytterligare en vattenpump i pumphuset blev utbytt.
2005
Vi försökte igen att få köpa området vid stranden av Östernäs (1:29), vi hade fått banklån, men det blev åter nej.
2004
En redskapsbod byggdes i anslutning till pumphuset som redan fanns där. En av attenpumparna i pumphuset blev utbytt.
2003
På områdets mitt av det som idag är det öppna stora gemensamma området lade man ner mycket arbete för att röja och jämna till marken, så att det blev lättarbetat och kan klippas som idag och årlig dugnadsinsats kan reduceras. En boulebana blev anlagd och gungställning för barnen monterades.
2002
IAlla vägar blev uppgraderade igen med hjälp av extern entreprenör och en vändplats anlades före strandområdet. Vägarna godkändes då av Vägverket så att vi erhåller årligt statsbidrag för framtida underhåll. En del måste betalas tillbaka till Tanums kommun för snöplogning.
2001
Detta år startade det största projektet att göra om båtbryggorna och allt eftersom blev bryggan sådan som den står idag. Hamn & Sjö genomförde det stora och tunga jobbet men många har lagt ner mycket arbete för att få det som det är idag inklusive ”krabbebryggan”. Man gjöt en sjösättningsramp för småbåtar. En fastboende tog på sig ansvaret som"vaktmästare” och skötte all gräsklippning av kanter och gräsplaner. Årsmötet beslutade att vi skulle ha fyra dugnader om året för att röja och hålla det snyggt och prydligt runt oss. Östernäs tog ner skogen på båda sidor av vägen, första delen från oss mot stranden. Senare på dugnad genomförde vi en ordentlig uppröjning av kvistar, grenar och sly.
2000
Stora grillar köptes in för att användas vid gemensamma aktiviteter. Östra avloppsanläggningen renoverades, infiltrationen fungerade inte, och dränering gjordes.
1999
Köp av tomterna 1:28 och 1:11 slutfördes och lagfarter blev klara. Stolpar med reflex sattes upp vid svängen framför informationstavlan. Lampa monterades på pumphuset. Nya vattenmätare och avstängningskranar installerades i samarbete med Östernäs. Genom kontakt med Länsstyrelsen fick vi klargjort ägarförhållanden och regler för användning av vägen till båtbryggan och vilka servitut som fanns.
1998
Förhandlingar slutfördes utan resultat med Östernäs beträffande köp av tomt 1:29, skogsområdet vid vattnet och berget ovanför.
1997
Västernäsboken 1986-1996 blev klar och delades ut till alla. Första flygfotot över området togs. Man arbetade åter ihärdigt med att få köpa tomt 1:29 (området vid vattnet) som Östernäs hade köpt.
1996
En 10-årsfest arrangerades på festplatsen vid bryggan och den blev upptakten till de årliga sommarfesterna.
1995
Västernäs försökte få köpa tillbaka området från Östernäs (1:29). Det fick vi inte men vi fick en lagstadgad rätt till väg ner till bryggan samt disponering av området runt bryggan.
1994
Östernäs Samfällighetsförening köpte området mellan våra fastigheter och vattnet innan vi fick besked om möjlighet till köp. Småvägarna i vårt område fick egna gatunamn.
1993
Först nu bildades en egen båtförening.
1991
Restriktioner för användning av vatten och bevattning måste genomföras, flera vattenläckor uppdagades också. Extraavgift för dem som inte deltog i dugnader beslutades på årsmötet.
1990
Återigen blev vägen prioriterad, vägdiken och dränering genomfördes och vägen grusades. Stativ för brevlådor gjordes om och förbättrades. Den norska tidskriften ”Hytteliv” kom hit och skrev om oss: ”Norsk hyttegrend i Sverige” (norsk stugby i Sverige).
1989
Ordentligt underhåll på vägarna i området utfördes igen. Området vid båtbryggan fylldes ut och förbättrades och blev så småningom ”festplatsen”. Landgångspartiet till flytbryggan blev utvidgad och stensatt och båtbryggan blev utvidgad med sju platser.
1988
Båtbryggan flyttades längre ut, möjlighet att bilda en egen båtförening togs upp.
1987
Det första årsmötet avhölls med 15 tomt- och stugägare närvarande. Den första enkla båtbryggan lades ut i vattnet. Vägarna i området förbättrades. Sand kördes ut vid båtbryggan för att göra en sandstrand men det lyckades inte; sanden försvann i dyn. Dugnader blev en viktig del för att ställa i ordning de gemensamma områdena, buskar och sly togs ner, en fliskutter hyrdes in och mycket flis blev utlagt på gångvägen nere vid strandområdet. for å få etablert fellesområdene, busker og kratt ble tatt ned, det ble leid inn flis kutter og flis ble lagt på turveien ned ved strandområdene
1986
Västernäs Samfällighetsförening bildades och den första styrelsen valdes. De första fyra husen var färdiga för inflyttning.
1985
Byggnation av de första husen startade.
1978
Området reglerades av kommunen för byggnation av fritidshus/-stugor.
Historikken som PDF
|